Apr 1, 2013

senjata pelik yang pernah dicipta1) Bom Haiwan
Hari ini organisasi hak haiwan akan membantah penggunaan haiwan dalam peperangan tetapi dalam Perang Dunia II, beberapa negara-negara yang berbeza seperti Amerika Syarikat mencuba kelawar dengan bom pembakar yang kecil kerana bilangan kelawar yang besar, keupayaan mereka untuk menjalankan lebih daripada berat badan mereka sendiri dan hakikat bahawa mereka dapati tempat persembunyian seperti bangunan pada waktu siang.British pula cuba menggunakan tikus mati dengan bahan letupan plastik di dalamnya. Mereka berpendapat bahawa apabila Jerman akan masukkan mereka ke dandang dengan arang batu mereka akan meletup. Di Kesatuan Soviet, anjing anti-kereta kebal telah dilatih untuk berfikir bahawa makanan telah disimpan di bawah kereta kebal dan kenderaan berperisai. Kemudian badan mereka diikat sarat dengan bahan letupan dan dilepaskan ke medan perang di mana mereka berlari terus ke bawah tangki kereta kebal dan diletupkan - melakukan kerosakan yang paling mungkin untuk tangki kereta kebal.

Mastermind di sebalik bom kelawar ialah idea pakar bedah pergigian Lytle S. Adams yang telah diluluskan oleh Presiden Roosevelt pada tahun 1942. Tikus meletup adalah salah satu perkembangan Eksekutif Khas Operasi Britain, sebuah organisasi yang bermula pada Perang Dunia II untuk menjalankan perang dengan cara selain daripada penglibatan tentera langsung. Tetapi sebelum tikus boleh digunakan, penghantaran pertama telah dipintas oleh Jerman dan British menggugurkan rancangan itu. Penggunaan anjing untuk tujuan ketenteraan di Kesatuan Soviet bermula pada tahun 1924 di sebuah sekolah latihan khusus diasaskan di Wilayah Moscow. 

2) Pematah Pedang

Satu senjata Zaman Pertengahan, pematah pedang pisau panjang yang kukuh dengan takukan dipotong pada sebelah bilah. Semasa pertempuran kuda akan menangkap pedang lawannya dalam salah satu takukan dan dengan pulasan yang cepat akan mematahkan bilah pedang.
Ia tidak diketahui  siapa pembuatnya dengan idea untuk pematah pedang tetapi ia mula digunakan dalam Era zaman pertengahan, dan merupakan salah satu daripada alat dalam senjata kuda.

3) Perangkap Manusia 
Penangkap manusia adalah sejenis senjata tiang dengan serampang dua mata, setiap separuh bulatan dengan perangkap spring dimuatkan di hadapan. Ia telah direka sebagai satu cara untuk menarik orang dari kuda dan memainkan peranan utama dalam adat Medieval menangkap musuh diraja atau noble untuk tebusan. Penangkap manusia itu juga digunakan untuk memerangkap dan tahan banduan ganas.
Tiada siapa yang tahu yang mencipta penangkap manusia tetapi ia datang kepada penggunaan di Eropah sepanjang tempoh zaman pertengahan dan telah digunakan sehingga abad ke-18. Edo era Jepun punyai senjata yang sama dipanggil sasumata yang disematkan musuh ke tanah atau dinding.susamata masih digunakan hari ini oleh polis rusuhan Jepun. 

4) Puckle Gun
Sering dianggap mesingan pertama, Gun Puckle atau pistol Pertahanan  yang dipasang tripod.single barrel Flintlock pistol dengan silinder ditembak pusingan. Ia telah direka untuk kegunaan di atas kapal untuk mencegah pencerobohan dan boleh menembak 63 tembakan dalam tujuh minit. Tetapi apa yang membuatkan ini senjata pelik dan unik adalah bahawa ia mampu menembak dua jenis peluru, peluru bulat akan digunakan terhadap musuh  Kristian,  peluru bersegi untuk digunakan terhadap Muslim Turki. Peluru bersegi dianggap lebih menyakitkan dan mengikut paten akan meyakinkan Turki manfaat tamadun Kristian.
Gun Puckle dicipta oleh peguam pencipta Inggeris, dan penulis, James Puckle pada 1718. Paten itu adalah salah satu paten pertama untuk menghendaki penerangan bagaimana ia bekerja. Walaupun lukisan beberapa pelabur Gun Puckle telah pernah meluas dihasilkan sebagai gunsmiths dan tidak dapat  menghasilkan komponen kompleks.

5) Pembawa Pesawat Terbang
Popular dalam banyak novel steam punk, rancangan TV dan filem, pembawa pesawat terbang adalah secara ringkas sebahagian daripada imaginasi kolektif awam perang. Walaupun kebanyakan berfikir tentang sebuah kapal jenis Krimea dengan AirShip di atas, selepas bencana Hindenberg semua merancang untuk membina jenis ini kapal telah dimansuhkan. Walau bagaimanapun, kemudian cuba untuk mengangkut fighter closer  termasuk pengebom dan lebih baru-baru ini, Boeing 747s yang diubahsuai.
Idea siapakah ini?
Pembawa Zeppelin telah dibangunkan oleh Tentera Laut Amerika Syarikat dalam Perang Dunia II menggunakan satu sistem di mana pesawat itu dilengkapi dengan cangkuk langit yang akan melampirkan trapez pada bahagian bawah kapal. Pengebom mula-mula digunakan oleh Jepun pada misi berani mati dalam Perang Dunia II. Kemudian pengebom dan pembawa jet telah dibangunkan oleh NASA. 


Tah ape ape tah